Nadační fond NABLA

Nadační fond NABLA

Přední padělky 3094/18a
Ostrava-Martinov
723 00

IČ: 01637185
Číslo účtu: 3214700399/0800
Zapsáno v nadačním rejstříku vedeným
Krajským soudem v Ostravě, oddíl N, vložka 1121
nfnabla@seznam.cz

Finále soutěže FyzShow s hudbou

20.12.2018 07:05

Co má fyzika společného s hudbou? Vznik tónů na hudebních nástrojích se dá vysvětlit právě pomocí fyziky. Ale společnou mají obě disciplíny i hravost. A právě svou hravost s fyzikou a hudbou nám předvedly soutěžní týmy ve finále už čtvrtého ročníku soutěže FyzShow, tentokrát s hudbou.

Pokud máte představu, že v domácích podmínkách se dá z hudebních nástrojů vyrobit jen buben a píšťalka, byli byste překvapení. Soutěžní týmy hýřily nápady a tak se před zraky soutěžících objevily trouby a trubice s různou výškou, respektive hloubkou tónu, točitón (vroubkovaná hadice) který si po roztočení sám nasával vzduch, basová kytara z kastrolu, kličofon – obdoba xylofonu z maticových klíčů a nakonec i ty bubny, ovšem vyrobené tak, aby s ostatními hudebními nástroji ladily. V sekci dechových nástrojů zaujaly nejenom různé modifikace panovy flétny, ale zejména flétna příčná, vyrobená z novodurové trubky. Nám laikům se nepodařilo na tuto flétnu vyloudit ani zvuk, natož tón, v rukou profesionálky však flétna hrála krásně.

A protože mnohé týmy měly mezi sebou skutečné odborníky na fyziku, měli jsme možnost vidět zcela nový hudební nástroj – laserovou strunu, na který se hraje přerušováním laserového paprsku, který dopadá na fotorezistor, který mění velikost proudu v závislosti na osvětlení, ... však to z fyziky znáte ;-)

I v letošním roce přijeli pobavit svými pokusy studenti Mendelova gymnázia v Opavě, které Nadační fond NABLA podporuje v mezinárodní soutěži Turnaj mladých fyziků. Jejich lihová raketa nám svou razancí doslova vyrazila dech.

A teď už k průběhu soutěže.

Týmy vystupovaly v tomto pořadí:

  1. ZŠ a MŠ Jindřichov – Od ladičky k točitónu (video)
  2. ZŠ Hradec nad Moravicí – Hudba a čas (video)
  3. ZŠ K. Dvořáčka 1230, Orlová-Lutyně – Jde to i bez učitele (video)
  4. ZŠ Město Albrechtice – Fyz Space Music (video)
  5. ZŠ Frýdlant nad Ostravicí – Kamil a jeho banda (video)
  6. Gymnázium a OA Orlová-Lutyně – Výuka zvuku (video)

Tříčlenná porota se poměrně snadno shodla na celkovém vítězi soutěže. O umístění na dalších místech však dlouze diskutovala, neb na pomyslných stupních vítězů mohli stanout jen tři týmy. Porota nakonec rozhodla takto:

  1. ZŠ K. Dvořáčka 1230, Orlová-Lutyně – Jde to i bez učitele
  2. ZŠ Město Albrechtice – Fyz Space Music
  3. ZŠ Frýdlant nad Ostravicí – Kamil a jeho banda
Cenu diváků získalo vystoupení Hudba a čas týmu z ZŠ Hradec nad Moravicí.
 
Vítězům gratulujeme a všem týmům a jejich učitelům, děkujeme za účast v soutěži, skvělé nápady a radost z hraní s fyzikou, která z vystoupení vyzařovala.