Nadační fond NABLA

Nadační fond NABLA

Přední padělky 3094/18a
Ostrava-Martinov
723 00

IČ: 01637185
Číslo účtu: 3214700399/0800
Zapsáno v nadačním rejstříku vedeným
Krajským soudem v Ostravě, oddíl N, vložka 1121
nfnabla@seznam.cz

Finále soutěže FyzShow s energií

21.12.2017 21:50

Už potřetí jsme se sešli v Domě dětí a mládeže v Ostravě-Porubě na finále  soutěže fyzikálních pokusů FyzShow. Tématem letošní soutěže byla energie a její přeměny. Žáci nás se svými pokusy nenechali na pochybách, že tématu rozumí a hbitě měnili energii polohovou v pohybovou a zase zpět, na chvíli ji ztráceli, aby ji pak našli v energii deformační či v práci sil, které překonávají odpor prostředí. Akumulovali energii do závaží zavěšeného na provázku nebo do gumových vláken, aby jí pak rozpohybovali autíčko nebo PET chobotničku. Hledali energii v roztoku kuchyňské soli a když ji našli, okamžitě ji využili k rozsvícení LEDky. Odstřelovali obecenstvo zvukovými vlnami i míčky, které kradly energii balónu, od něhož odskakovaly, aby si pak vybraly směr pohybu zcela chaoticky, jakoby pro ně žádné fyzikální zákony neplatily.

Sedm družstev, finalistů soutěže, zápolilo s nadšením, ale i s trochou trémy, která ale přepadne každého, kdo má vystupovat před obecenstvem znalým.

Začátek soutěže již tradičně ozvláštnili svými náročnějšími pokusy studenti Mendelova gymnázia Opava (video 1, video 2). Ač ve svém oboru téměř profesionálové, i je občas zradila technika, aby tak měli možnost ukázat svým mladším kolegům, že i trocha improvizace je pro zdar věci nutná. Pak už k zápolení nastoupily školy, a to v tomto pořadí:

  1. ZŠ K. Dvořáčka 1230, Orlová-Lutyně: Vašek má zaracha. Video 1, video 2.
  2. Gymnázium a SOŠ Frýdek-Místek: Energetická Sněhurka a energie. Video.
  3. Mendelovo gymnázium Opava: Škola hrou
  4. ZŠ Frýdlant nad Ostravicí: Energie z Komeňáku. Vide o.
  5. ZŠ Dětská 915, Ostrava-Poruba: Energie školního mléka. Video
  6. PZŠ im. W. Szymborskiej, Vendryně: Energetické hračky. Video 1, video 2.
  7. ZŠ Hradec nad Moravicí: Pat a Mat v akci. Video.

Soutěžící nenechali nikoho na pochybách, že práce poroty bude náročná, že rozhodnout, která tři z uvedených vystoupení jsou nejlepší nebude snadné. Dát přednost příběhu, který mnohá vystoupení provázel? Nebo snad dokonalému fyzikálnímu vysvětlení předváděných jevů? Či snad nadšení, se kterým žáci pokusy předváděli? Diskuse o vítězích byla dlouhá, ale rozhodnutí nakonec padlo.

Nejvíce se porotě líbily pokusy provázané moderní pohádkou o Sněhurce, kterou vymysleli žáci z Frýdku-Místku. Na druhém místě se umístilo družstvo žáků z Orlové-Lutyně, kteří nám mimo jiné „zviditelnili“ energii zvukových vln pomocí svíčky. A na třetí místo dosáhli, určitě i díky energii školního mléka, žáci základní školy z Ostravy-Poruby. Ač družstva ostatních škol nestanula na pomyslných stupních vítězů, v soutěži nebylo poražených, protože všichni ukázali, že fyzika je baví, že fyzika může být zábavná a o to tady šlo nejvíce.

A pokud vás naše soutěž taky zaujala, těšíme se na vás v dalším ročníku soutěže fyzikálních pokusů FyzShow!